Yıldız Teknik Teknopark
0212 934 10 84

Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır?

Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır?

Mobil uygulama geliştirme nasıl yapılır? Mobil cihazların geliştirilmesi ile insanların yaşamlarına giren mobil uygulamalar, programlama dilleri kullanılarak geliştirilmektedir. İstenen işlevleri yerine getirmesi için kodlanan bu uygulamalar, farklı süreçlerin sonunda kullanıcılara sunulur.

Mobil Uygulama Nedir
Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır? 5

Mobil Uygulama Nedir?

Mobil uygulama; tablet ve telefon gibi mobil cihazlarda çalışacak şekilde geliştirilen uygulamalara / programlara verilen genel isimdir. Bilindiği gibi günümüzdeki mobil cihazlarda iOS ve Android olmak üzere iki farklı işletim sistemi bulunmaktadır. Mobil uygulamalar geliştirilirken, bunlardan birine veya her ikisine uyumlu olacak şekilde geliştirilir. Bu süreçte farklı programlama dilleri kullanılır.

Mobil cihazların yaygın olarak kullanılması, mobil uygulamaların önemini artırmıştır. Birçok işletme ve benzeri organizasyon, potansiyel müşterilerine daha etkin olarak ulaşmak için mobil uygulamaları kullanmaktadır. Bunun ise mobil uygulama geliştirme süreçlerine yönelik hizmetler almaktadır.

Mobil Uygulama Geliştirme
Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır? 6

Mobil Uygulama Geliştirme

Mobil uygulama geliştirme, çeşitli programlama dilleri ve yazılım geliştirme araçları kullanılarak mobil cihazlarda çalışması amaçlanan yazılım uygulamalarının oluşturulmasıdır. Geliştirme sürecinde geliştiriciler (yazılımcılar), farklı kodlama dillerinden ve araçlardan yararlanabilmektedir.

Akıllı telefon ve tablet gibi cihazların gün geçtikçe hayatımıza daha fazla dahil olmasıyla beraber mobil uygulama geliştirmenin popülerliği artmıştır. Özellikle bankacılık, alışveriş, eğlence vb. gibi alanlarda mobil uygulamalar, sağladığı kolaylıklar sayesinde sıklıkla kullanılan araçlar olmuşlardır. Aynı zamanda firma ve şirketler de mobil uygulamaları farklı amaçlar için kullanmaktadır.

Mobil uygulamalar, farklı platformlar üzerinden telefonlara ve tabletlere indirilerek yüklenir. Yaygın olarak kullanılan mobil platformlar iOS (Apple’ın Mobil İşletim Sistemi) ve Android (Google’ın Mobil İşletim Sistemi) olarak dikkat çeker. iOS uygulamaları Swift veya Objective-C programlama dilleri kullanılarak, Android uygulamaları ise Java dili ile geliştirilebilir. iOS işletim sistemi ile geliştirilen mobil uygulamalara App Store, Android işletim sistemi ile geliştirilen mobil uygulamalara da Google Play üzerinden erişim sağlanmaktadır.

Mobil Uygulama Gelistirme Nasil Yapilir 1
Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır? 7

Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır?

Mobil uygulama geliştirme, kapsamlı bir süreçtir ve bu süreç, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir. Bu süreçte izlenecek adımlar şu şekildedir:

Hedef Belirleme

İlk olarak uygulamanın hangi işlemlere yönelik olacağının belirlenmesi gerekir. Buradaki hedef genel olur. Genel hedef, diğer aşamalarda özelleştirilir.

Buna ek olarak hangi platforma yönelik (iOS veya Android) bir mobil uygulama geliştirileceğine karar verilmesi gerekir. Söz konusu adım, tüm süreci etkileyeceğinden ilk olarak yapılması gerekenlerdendir.

Fikir Geliştirme

Uygulama için yeni bir fikir üretilir veya var olan bir fikrin gelişimi yapılır. Daha önce belirlenen genel hedefin bu süreçte özelleştirilmesine başlanılır. Mobil uygulama ile kullanıcıların hangi işlemleri yapacağı, kullanıcıların neden bu uygulamayı kullanacağı, fikir geliştirme sürecinde belirlenir.

Fikir geliştirme ve hedef belirleme süreci, aynı zamanda hedef kitlenin de belirlenmesini sağlayacaktır. Geliştirilecek mobil uygulamanın kimler tarafından kullanılacağı genel hatları ile belli olacaktır. Dolayısıyla hedef kitlenin gereksinimleri ve kullanım isteklerine göre bir fikrin uygulanması önemlidir.

Programlama Dili Seçimi

Seçim yapılan platformda ilerleyebilmek için platforma uygun bir dil seçimi yapılır. Örneğin; Android mobil işletim sisteminde Java, iOS mobil işletim sisteminde Swift veya Objective-C kullanılabilir.

Programlama dili seçiminde sadece platform dikkate alınmamalı, kullanılan programlama dillerinin avantajları ve dezavantajları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Uygulama Geliştirme

Uygulamanın kodlama aşaması, belirlenen platforma uygun programlama dili ve geliştirme araçlarının kullanılmasını gerektirir. Burada uygulamanın geliştirilmesi için gerekli olan temel işlevlerin yanı sıra veritabanı entegrasyonu, ağ bağlantısı ve diğer ilgili özellikler de eklenir.

Test ve Hata Düzeltme

Geliştirilen uygulama test edilir ve hatalar belirlenir. Belirlenen hataların düzeltimi yapılır ve uygulama optimize edilir.

Dağıtım

Geliştirilen uygulama App Store veya Google Play gibi hedeflenen mobil platformlara yüklenir.

Güncelleme

Uygulamanın test sürecinde fark edilmeyen hatalar, kullanıcı bildirimleri ile fark edilecektir. Bu tür hataların düzeltilmesi ve bazı iyileştirilmelerin yapılması için güncellemeler hazırlanır. Güncellemeler, mobil uygulama geliştirme sürecinin en önemli adımlarındandır ve uygulamaların taze kalmasını sağlamaktadır.

Buradaki süreçler genel hatları ile verilmiştir. Uygulamaların geliştirilmesi sürecindeki aşamaların tamamı çok daha kapsamlı ve detaylıdır.

Mobil Uygulama Gelistirmede Kullanilan Programlama Dilleri
Mobil Uygulama Geliştirme Nasıl Yapılır? 8

Mobil Uygulama Geliştirmede Kullanılan Programlama Dilleri

Mobil uygulama geliştirme süreçlerinde kullanılan farklı programlama dilleri vardır. Bunlardan bazılarına ilişkin detaylar şu şekildedir:

  • Java

Android platformu için yaygın olarak kullanılan dillerden biridir. Nesne yönelimli ve güçlü tip kontrollü bir dil olan Java, bu süreçte tek olarak kullanılabileceği gibi farklı programlama dilleriyle de birlikte kullanılabilir. Bu dili kullanan çok sayıda geliştirici bulunmaktadır ve zengin bir ekosisteme sahip olduğunu ifade etmek yanlış olmaz.

  • Kotlin

Android geliştiricileri tarafından son dönemlerde daha fazla tercih edilmeye başlayan bir programlama dilidir. Android Studio gibi resmi geliştirme araçları tarafından desteklenmektedir. Kolay bir kod yazma deneyimi sağlayan Kotlin, Java ile mükemmel bir uyum sağlar.

  • Swift

Apple tarafından geliştirilen bir programlama dili olan Swift, iOS ve MacOS uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Her geçen gün biraz daha yaygınlaştığı ve yavaş yavaş Objective-C’nin yerini aldığı ifade edilebilir. Yeni ve modern bir yaklaşım sunan bu dil, güvenliği ve hızı ile dikkat çeker.

  • Objective-C

Swift öncesinde iOS ve MacOS sistemlerdeki uygulamaların büyük kısmı bu dil ile yazılırdır. Ancak Swift sonrasında eski popülerliğini yitirmiştir.

  • Python

Veri analitiği, yapay zeka ve veri bilimi ile ilgili uygulamaların geliştirilme sürecinde yararlanılan programlama dillerinden biridir.

  • C / C++

Düşük seviyeli ve hızlı bir dil olup, donanım kaynaklarına uygun şekilde programlama yapmaya imkan verir. Oyun geliştirme ve benzeri türden uygulamalarda kullanılır.

  • C#

Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Unity türünden oyun motoru platformlarında oyun geliştirmek isteyenlerce kullanılır.

Bunların haricinde de kullanılan farklı diller vardır. Platformlara göre yaygın olarak kullanılan diller ise şu şekildedir:

  • Android: Java, C++ vb.
  • iOS: Swift, Objective-C vb.
  • Çoklu Platform: React Native, Xamarin, Flutter vb.

Mobil Uygulama Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mobil uygulama geliştirme nasıl yapılır sorusu kadar bu süreçte dikkat edilecekler de önemlidir. Sadece programlama dilleri ile bir mobil uygulama geliştirmek, bu süreçteki unsurları dikkate almamak, başarıyı engelleyici etki yapacaktır.

Bu sürecin başarı ile tamamlanması ve mobil uygulama geliştirme sürecinden beklentilerin elde edilmesi için şu hususlara dikkat etmek gerekir:

  • Mobil uygulamanın hedeflediği kitlenin tanınması, beklentilerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir. Buradan elde edilen veriler, mobil uygulamanın geliştirilme sürecinde dikkate alınmalıdır.
  • Uygulamalar, Android veya iOS sistemleri için geliştirilir. Ayrıca çapraz platform çözümleri kullanılarak her iki sisteme uygun olması da sağlanabilir.
  • Uygulamanın tasarımının kullanıcı dostu olması çok önemlidir. Kullanıcıların istedikleri işlemleri zorlanmadan yapabilmelerini sağlayacak bir tasarım oluşturulmalıdır.
  • Stabilite ve hız, kullanıcı deneyimi açısından çok önemlidir. Kullanıcılar, mobil uygulamanın açılmasını, uygulama içerisindeyken hata vermesini veya telefonu zorlamasını istemezler. Geliştirme sürecinde bunlara dikkat edilmelidir.
  • Geliştirilecek mobil uygulamanın çalışması için internet erişimi gerekecekse olabilecek en düşük mobil veri kullanımı sağlanmalıdır.
  • Uygulamanın pil tüketimi düşük olmalıdır.
  • Kullanıcılardan gelen geri bildirimlerin dikkate alınması ve bunlara dayalı olarak düzeltme ve güncellemelerin yapılması gerekir.

Mobil uygulama geliştirme nasıl yapılır sorusunun cevabı için bu hususları dikkate almak önemlidir. Ayrıca Ecodation tarafından bu kapsamda verilen eğitimleri almak da mobil uygulama geliştirme süreçlerinin başarılı şekilde yürütülmesine ve geliştiricilerin kendilerini geliştirmelerine imkan verecektir.

İçeriğimizi Oylayın!
İlginizi Çekebilir
Yorum Yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Required fields are marked *