Yıldız Teknik Teknopark
0212 934 10 84

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java Nedir? Ne İşe Yarar?

Java nedir? Ne işe yarar? tamamıyla kapsamlı olarak Ecodation’un bu yazısında. Programlama, farklı problemlerin çözümü ve ihtiyaçların giderilmesi için kullanılan teknolojilerden biridir. Programlama için kullanılan çok sayıda dil bulunmaktadır. Java da bunlardan biri olup, günümüzde birçok alanda yoğun olarak tercih edilmektedir.

Java Nedir?

Java nedir; farklı alanlarda kodlama yapmak için yaygın şekilde kullanılan programlama dillerinden biridir. Çok uzun yıllar önce geliştirilen ve geliştirildiği ilk dönemden itibaren ilgi gören bu programlama dili, insanların kullandığı birçok oyunda, programda ve mobil uygulamada vardır. Temel özellikleri ve avantajları nedeniyle halen kullanılmaya devam etmektedir.

java nedir
Java Nedir? Ne İşe Yarar? 6

Java; ağ merkezli, nesne odaklı ve çok platformlu bir kodlama dilidir. Kurumsal yazılımlar, oyunlar ve mobil uygulamalar en önemli kullanım alanlarıdır. Ayrıca sunucu tarafı yazılımlarda ve büyük veri uygulamalarında da kullanıldığı bilinmektedir. Güvenilir, güvenli ve hızlı bir yazılım dili olması, en önemli avantajlarıdır.

Java, WORA (Write Once, Run Everywhere) sloganına sahiptir. Bu ifadenin anlamı ise bir kere yaz, her yerde çalıştır şeklindedir. Sloganından da anlaşılacağı üzere birçok platform ile uyumlu bir yazılım dilidir. Buna bağlı olarak kullanım alanı ciddi anlamda çok geniştir. Java gibi diğer diller için yazılım nasıl öğrenilir içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Java Ne Ise Yarar
Java Nedir? Ne İşe Yarar? 7

Java Ne İşe Yarar?

Java, çok yönlü bir kodlama dili olup, aynı zamanda tamamen ücretsizdir. Geniş ve zengin bir ekosisteme sahiptir. Bundan dolayı kullanım alanı çok geniştir. Java ile yapılabilecekler, tamamen geliştiricilerin hayal gücüne ve becerilerine bağlıdır. Yapılacakların bir sınır yoktur denilmesi, bir noktaya kadar yanlış olmayacaktır. Java ile yapılacakların bazıları şu şekildedir:

  • Mobil cihazlarda ve bilgisayarlarda çalışan oyunların geliştirilmesi için kullanılır. Hatta sanal gerçeklik ve makine öğrenimi gibi yeni nesil oyunların geliştirilmesinde dahi kullanılmaktadır.
  • Devasa ve karmaşık veri kümelerini işlemek için geliştirilen veri işleme altyapılarının oluşturulmasında kullanılır.
  • Merkezi yapıda olmayan bulut tabanlı sistemler için en ideal alternatiflerden biridir. Bulut sağlayıcılar, programlarını farklı platformlar üzerinde sorunsuz olarak çalıştırmak için Java’yı tercih etmektedir.
  • Nesnelerin interneti olarak bilinen ve cihazların birbirlerine sensör ve donanımlarla bağlanmasını sağlayan yazılımların oluşturulmasında kullanılır.
  • Hızlı ve kararlı bir programlama dili olduğundan dolayı derin öğrenme ve doğal dil işleme türünden yapay zeka uygulama geliştirme çalışmaları açısından en uygun seçenek olarak kabul edilir.
  • Android sisteme sahip cihazlarda çalışacak uygulama ve oyun geliştirilmesine imkan verir.
  • Kurumsal yazılımların oluşturulmasında kullanılır.
  • GlassFish ve JBoss türünden teknolojilerde kullanılmaktadır.

Görüleceği üzere Java ne işe yarar sorusunun cevabı son derece kapsamlıdır. Farklı alanlarda kullanılan ve kullanıldığı her alanda beklentileri karşılayan bir kodlama dilidir.

Javanin Avantajlari ve Temel Ozellikleri
Java Nedir? Ne İşe Yarar? 8

Java’nın Avantajları ve Temel Özellikleri

Java, kullanım kolaylığına sahip bir dildir. Belki de en önemli avantajı budur. Ayrıca farklı platformlar ile uyumlu olması ve kararlı yapısı da önemli özellikleri arasında yer alır. Java’nın diğer avantajları ve temel özellikleri ise şu şekildedir:

  • Nesne Yönelimli

Java, nesne yönelimli bir programlama dili olup, nesne yönelimli programlama dillerinde veriler, uygun metot ve yöntemler kullanılarak nesnede birleştirilmektedir. Bu durum ise daha sürdürülebilir ve yeniden kullanılabilir özelliklere sahip kodlar elde edilmesine imkan vermektedir.

  • Kullanım Alanı

Kullanım alanı son derece geniş olup, birçok alanda büyük bir uyumla çalışmaktadır. Mobil uygulamalardan kurumsal yazılımlara, oyunlarda büyük veriye kadar farklı alanlarda kullanılabilmektedir.

  • Güvenli

Java sanal makinesinin kullanılması, erişimin üçüncü kişilere kısıtlanmasına ve dolayısıyla da daha güvenli hale gelmesine imkan verir. Bankacılık ve finans alanındaki yazılımların önemli kısmının Java tabanlı olmasının en önemli nedeni, güvenli bir dil olması ile ilgilidir.

  • Bağımsız

Java, bir platforma bağlı olan bir dil olmayıp, bütün platformlardan bağımsızdır. Kullanışlı ve pratik hale gelmesinin temel nedeni de bu özelliğidir.

  • Kaliteli Kaynaklar

Java, çok uzun yıllardır kullanılan bir dil olup, zengin bir ekosisteme sahiptir. Bu ekosistem tarafından oluşturulan kaynaklar, geliştiricilere kolaylık sağlamakta ve destek olmaktadır.

  • Entegre Kitaplıklar

Zengin ekosisteme sahip olmanın en önemli avantajlarından biri, bazı kodların sıfırdan yazılmasına gerek olmamasıdır. Entegre kitaplıklar sayesinde bazı işlemlere dair sorunsuz kodlara direkt olarak ulaşılabilmektedir.

  • Geliştirme Araçları

Java ile kullanılacak farklı geliştirme araçları vardır. Bu araçlar, hataların ayıklanmasından otomatik düzenlemeye kadar farklı yönetim süreçlerini destekler. Programlama sürecinin maliyetini düşürürken, verimliliğini ise artırmaktadır.

Java tarafından sağlanan avantajlardan bazıları bu şekildedir. Söz konusu programlama dilinin günümüzde yaygın olarak kullanılması ve yakın gelecekte de kullanılmaya devam edilecek olmasının temel nedeni, buradaki avantajlar ve temel özelliklerdir.

Javada Kodlama
Java Nedir? Ne İşe Yarar? 9

Java’da Kodlama Nasıl Yapılır?

Java’da kodlama yapabilmek için Java Editörü kullanılması gerekir. Popüler olarak kullanılan farklı editörler olsa da bunlardan bazılarının bir adım önde olduğu ve daha fazla tercih edildiği bilinen bir gerçektir. Bunlardan bazılarına ilişkin detaylar şu şekildedir:

Java FX

Basit bir ara yüze sahip olan bu editör, geliştiricilere zengin internet tabanlı uygulamalar ve programlar geliştirme imkanı vermektedir. Standart Java’ya kıyasla yüksek performansa sahip ağ bağlantılı veri kaynaklarına ve istemcilere bağlanan API’lardan yararlanmaya olanak sağlar. Bunu yapmak için ise medya motorları ve grafikler kullanır.

Java ME (Micro Edition)

Tablet ve akıllı cihaz türünden mobil cihazlarda kullanılmak için geliştirilecek uygulamaların kodlanması sürecinde kullanılan bir editördür. Geliştiricilere, daha az alan kaplayan bir sanal makine sunması, temel özelliği olarak kabul edilir.

Java EE (Enterprise Edition)

Daha üst düzey geliştirme süreçlerinde tercih edilir. Büyük ölçekli, yüksek seviyede ölçeklendirilen, çok katmanlı ve güvenli ağ uygulamalarının geliştirilme sürecinde yararlanılır. EE ile kodlanan yazılımlar daha geniş çalışma zamanı ortamı sunarken, güvenilirlikleri de daha yüksektir.

Java SE (Standart Edition)

En yaygın kullanılan editörlerden biridir. Adından da anlaşılacağı üzere standart bir editör olan SE, tüm türleri ve nesneleri, en üst düzeydeki sınıflar için tanımlamaktadır. XML ayrıştırma, grafik kullanıcı birimi oluşturma, veri tabanı erişimi gibi konularda yoğun olarak tercih edilir.

Java ile JavaScript Arasinda Fark Nedir
Java Nedir? Ne İşe Yarar? 10

Java ile JavaScript Arasında Fark Nedir?

Java ve JavaScript dilleri arasındaki isim benzerliği, bunların benzer diller olduğunun düşünülmesine neden olmaktadır. Fakat söz konusu diller tamamen farklıdır. JavaScript, nesne tabanlı bir betik dili olup, çalışırken tarayıcılara ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca dinamik web sayfalarının oluşturulmasında kullanılmaktadır.

JavaScript’te kodun tamamı metinlerden oluşmaktadır. Bundan dolayı Java gibi derlenmeye ihtiyaç duymamaktadır. Geliştirme ortamları tarafından yorumlanır ve çalıştırılır. Java, büyük miktarda belleklere ihtiyaç duyarken, JavaScript ise büyük belleklere ihtiyaç duymamaktadır. JavaScript, animasyonların oluşturulmasında, etkileşimli web sayfalarının hazırlanmasında kullanılabilir.

Java Kodlama Dilinin Geleceği

Java, sağlamış olduğu farklı avantajlar ile birçok alanda kullanılan ve kullanıldığı alandaki ihtiyaç ve beklentileri de tam olarak karşılayan bir programlama dilidir. Söz konusu özelliği nedeniyle sadece geleneksel kullanım alanlarında değil, yeni nesil alanlarda da kullanılmaktadır. Örneğin; yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin bulunduğu alanlardaki kodlama ihtiyaçlarında tercih edilmektedir.

Java, geleceği olan ve gelecekte kullanılmaya devam edecek bir programlama dilidir. Dolayısıyla kariyerini yazılım alanında devam ettirmek isteyenler için en önemli seçeneklerden biridir. Ecodation tarafından verilen Java eğitimini alarak, siz de Java’nın sağlamış olduğu kariyer ve iş fırsatlarından yararlanabilirsiniz.

İçeriğimizi Oylayın!
İlginizi Çekebilir
Yorum Yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Required fields are marked *